10 udstillinger i 2022 som jeg ser frem til!

De store, udenlandske museer er lidt forsigtige med de spektakulære udstillingerne i år, men heldigvis er der masser af spændende særudstillinger på programmet i herhjemme, både med danske og udenlandske kunstnere. Så glæd dig trygt til 2022, som ser ud til at blive endnu et godt år for kunsten!

Laure Prouvost, We Will Feed You, Cooling Fountain (For Global Warming), 2019 (detalje). © Laure Prouvost, Courtesy Lisson Gallery

Der er mange måder at gå til temaet om kvinder og kunst. På Arken har man valgt at lægge ud med store spørgsmål som: Hvad vil det sige at være kvinde i dag? Hvem definerer det kvindelige? Og er femininitet overhovedet kønsspecifikt? De formegentlig fragmenterede svar findes i værker fra de seneste 150 år, udført af kunstnere som Paul Gauguin, Cindy Sherman og franske Laure Prouvost, der er kunstneren bag ‘we Will Feed You, Cooling Fountain (For Global Warming)’ fra 2019, som du her ser en detalje af.

Kvinder i Opbrud, Arken, Skovvej 100, Ishøj. Fra 5. februar til 14. august.

x

Suzanne Valadon, Nude Sitting on a Sofa. 1916. Oil on canvas. The Weisman & Michel Collection

I mange år var Suzanne Valadon mest kendt som model for ikke mindst Toulouse-Lautrec (se andet sted på siden!), men hun var også selv maler, hvilket man får syn for på Glyptoteket, der viser sin første større, historiske soloudstilling af en fransk, kvindelig maler siden 1949. Så det var vel sådan set også på tide! Det ser da også ud til, at Valadon har et markant anderledes blik på kvinden som motiv, end hendes mandlige kolleger, så det skal nok blive interessant.

Suzanne Valadon – model. maler, rebel, Glyptoteket, Dantes Plads 2, København K. Fra 24. februar til 31. juli.

x

Else Alfelt, Universets Blomst no. 20, 1966. Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum

Ved første øjekast kunne man let tænke, at Else Alfelt er den mindst typiske af alle Cobra-kunstnerne, der, kort fortalt, er kendt for store armbevægelser. Men hvis man tænker på tankerne bag og teknikken hun benytter sig af, nemlig den spontane registrering af universets rytme, så er Alfelt mere kerne-Cobra end de fleste! Nu viser Arken den første store udstilling af Alfelts værker i to årtier, hvilket jeg virkelig håber fører til en revurdering af Else Alfelts kunst – uafhængigt af hendes mand, Carl-Henning Pedersen.

Else Alfelt, Arken, Skovvej 100, Ishøj. Fra 19. marts til 11. september.

x

Curtesy: Alice Folker Gallery

Når du ovenfor ser et maleri af Frederik Næblerød, så skal du ikke af den grund regne med at komme til at se præcis dette værk på hans soloudstilling i Horsens Kunstmuseum. For Næblerød bevæger sig hurtigt i mange retninger, og hvilke værker, der ender med at udgøre udstillingen, finder han og kurator Julie Horne Møller først ud af i løbet af foråret. Men sikkert er det, at det bliver vildt, voldsomt og sprængfyldt med energi, præcis som Frederik Næblerød selv!

Frederik Næblerød, Horsens Kunstmuseum, Carolinelundsvej 2, Horsens. Fra 23. april til 21. august

x

Alhed Larsen: ‘Rhododendron’, 1887-1927. Foto: Jens Frederiksen

Egentlig burde museet i Kerteminde hedde Alhed og Johannes Larsen Museet, for Alhed Larsen var også kunstner, ligesom hun udgjorde det naturlige omdrejningspunkt i hjemmet, der var samlingssted for samtidens Fynbomalere. Lidt bod rådes der nu på udeladelsen med særudstillingen ‘Alhed Larsen 150 år’, som kommer til at omfatte både kendte og hidtil uudstillede værker. Jeg ser frem til at få et bedre billede af, hvad det rent kunstnerisk var Alhed Larsen arbejdede med – når hun ikke lige havde travlt med at være værtinde…

Alhed Larsen 150 år, Johannes Larsen Museet, Møllebakken 14, Kerteminde. Fra 18. juni til 25. september

x

Henri de Toulouse-Lautrec: ‘Aristide Bruant dans son cabaret’, 1893. Photo © Musée d’Ixelles-Bruxelles Courtesy of Institut für Kulturaustausch, Tübingen.

Selvom overskriften er ‘Toulouse-Lautrec og stjernerne fra Montmatre’, så vil Brandts med efterårets udstilling både præsentere art nouveau i adskillige afskygninger og vise værker, der beskæftiger sig med de noget mindre festlige sider af livet i La Belle Époque. Der bliver således mulighed for at nærstudere kunsthåndværk af højeste karat, opleve værker af Toulouse-Lautrec, selvfølgelig, og hans samtidige, samt følge parolen om kunst til folket. Og så har jeg ikke en gang nævnt, at også den japanske inspiration vil være repræsenteret!

Toulouse-Lautrec og stjernerne fra Montmatre. Brandts, Amfipladsen 7, Odense. Fra 3. september til 15. januar, 2023

x

Magdalena Abakanowicz Abakan Red 1969 Tate Presented anonymously 2009 © Magdalena Abakanowicz Foundation

Det er ikke så ofte man bruger betegnelsen “radikal” i samme sætning som “skulptur”, men når det kommer til polske Magdalena Abakanowicz må der gøres en undtagelse. I 1960’erne og 70’erne revolutionerede hun nemlig krydsfeltet mellem skulptur og installation med sine vævede, organiske og ofte hængende værker, der blev kendt som ‘Abakans’. Og Tate Modern byder på et unikt møde med så mange ‘Abakans’, at museet lover det vil føles som var man i en skov!

Magdalena Abakanowicz, Tate Moder, Bank Side, London. Fra 17. november til 21. maj, 2023

x

Ingvar Cronhammar, The Gate, foto: Poul Ib Henriksen

Det er stadig næsten ikke til at fatte, at Ingvar Cronhammar ikke er her længere, for han var på mange måder en kæmpe i kunstverdenen. Til efteråret hylder og mindes man på Heart i Herning kunstneren, der som ingen anden arbejdede med det mørke, det brutale og det direkte skræmmende i ofte enorme installationer som gennembrudsværket ‘The Gate’. Her er frydefuld angst og fysisk fare – kort sagt er værket sublimt! Og husk, at gigantværket Elia ligger lige i nærheden.

Ulvetime – Ingvar Cronhammar, Heart, Bitten og Aage Damgaards Plads 2, Herning. Fra 8. oktober til 18. august, 2023.

x

Henri Matisse. Det røde atelier, 1911. Olie på lærred, 181 x 219,1 cm. Mrs. Simon Guggenheim Fund, The Museum of Modern Art, New York. © Succession H. Matisse/VISDA 2021

Danske museer arbejder i stigende grad sammen, ikke bare med hinanden, men også med store, udenlandske museer, som nu Museum of Modern Art i New York, der i samarbejde med SMK står bag udstillingen ‘Matisse – det røde atelier’. Her tager man simpelthen udgangspunkt i Matisses maleri fra 1911, hvor han viser os sit værksted med masser af malerier og skulpturer, som man nu forsøger at samle og udstille sammen.

Matisse: Det røde atelier, SMK, Sølvgade 48-52, København K. Fra 13. oktober til 26. februar, 2023

x

portræt af Uffe Isolotto. Foto: Nanna Starck

Kunstfolkets kronologiske forståelse er blevet voldsomt udfordret af Coronaen, for i over 100 år var det sådan, at biennalen for kunst i Venedig fandt sted i ulige år. Men fordi man måtte springe en biennale over, er det nu pludselig i lige år, som 2022, vi skal valfarte til en af verdens mest vidunderlige byer for at opleve det, der burde være toppen af den internationale samtidskunst. Det danske bidrag bliver Uffe Isolotto, men hvad han vil byde på må vi vente og se.

Venedig Biennalen, Venedig, Italien. Fra 23. april til 27. november.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer.