
A Kassen: ‘Bronze Pour (Køge)’, 2017. Foto: Anders Sune Berg
… arbejder med tilfældighed og kunstnerisk kalkyle, og resultatet kan blive byens nye samlingssted, for den er skøn at sidde på!
A Kassen: ‘Bronze Pour (Køge Havn)’ foran KØS, Museum for kunst i det offentlige rum, Nørregade 29, Køge, til sommeren 2018, samt udstillingen: ‘A Kassen Instant Sculpture’ samme sted til 20. august, 2017. Fem hjerter
Skyerne hvælver sig og husene trækkes surrealistisk af led, sådan som de spejler sig i overfladen på skulpturen ‘Bronze Pour (Køge Havn)’ der lige nu og et lille år frem ligger foran KØS i Køge.
Skulpturens organiske former synes at lægge sig i forlængelse af et formsprog, der kendes fra kunsten i første halvdel af forrige århundrede, skabt af kunstnere som futuristen Umberto Boccioni eller modernisterne Barbara Hepworth (tjek min anmeldelse af hendes store soloudstilling på Tate Britain i 2015 ved at klikke her …) og Henry Moore.
Men der er så sandelig også forskelle. Ikke mindst i skulpturens tilblivelsesproces, som man kan følge i udstillingen ‘A Kassen: Instant Sculpture’ inde på museet.

A Kassen, fra venstre: Søren Petersen, Christian Bretton-Meyer, Morten Steen Hebsgaard og Tommy Petersen. Courtesy of Galleri Nicolai Wallner, foto Anders Sune Berg
A Kassen er navnet på den kunstnergruppe, der siden 2004 har bestået af Christian Bretton-Meyer, Morten Steen Hebsgaard, Søren Petersen og Tommy Petersen (læs mit interview med A Kassen fra 2010 her …). Og det med ‘instant’ skal tages forholdsvis bogstaveligt, for skulpturens form blev til på et splitsekund.
Det skete en kold januardag, hvor flere hundrede mennesker gik i fakkeltog fra KØS til Køge Havn for at overvære bronzestøber Peter Jensen hældte et kilo glodhed og flydende bronze i vandet.

Fra januardagen, hvor bronzestøber Peter Jensen hælder bronze i Køge Havn. Foto: I DO ART Agency
Den pludselige temperaturforskel fik bronzen til at stivne i former, der næsten ligner noget fra en bombesprængning. De små forvredne stykker bronze blev samlet op i et udspændt net, hvorefter kunstnerne i A Kassen møjsommeligt sorterede dem.
Seks potentielle skulpturer fandt de frem til blandt hundredevis af bronzeformer, og de udvalgte stumper blev 3D-scannet, forstørret op og udstillet på KØS, der inviterede publikum til dialogmøde med A Kassen. I sidste ende var det dog kunstnerne, der bestemte, hvilken form der skulle færdiggøres som bronzeskulptur.

De mellemstore skulpturer, hvoraf den ene senere er blevet støbt i bronze, kan ses på udstillingen ‘A Kassen Instant Sculpture’, KØS, frem til 20. august. Eget foto
Tilfældet bliver således kombineret med det kunstneriske blik. På samme måde trækker tilblivelsesprocessen på traditioner fra såvel folkedybet som kunsthistorien med stort K. I Centraleuropa har man nemlig en nytårstradition, hvor flydende bly hældes i vand, hvorefter man tager varsler for den kommende år udfra de former, der fremkommer.
I kunsthistorien er den mest kendte brug af tilfældigheder Jackson Pollocks dryp-malerier fra midten af det 20. århundrede, selvom disse dog langtfra er så tilfældige, som de tager sig ud. Hvilket forklarer, hvorfor det er så voldsomt vanskeligt at gøre Pollock kunsten efter.
Men A Kassen tilføjer til overflod endnu en dimension, nemlig at værket så at sige er skabt af det sted, hvor den vises. For det er jo i første omgang vandet i havnen, der har formet skulpturen. At den så er endt med at ligne en moderne skulptur skyldes dels kunstnernes udvælgelse af brugbare former, dels, mener Tommy Petersen fra A Kassen, at moderne skulptører netop forsøgte at finde ind til materialets iboende væsen.
Og det er dette materialets væsen, der har fået lov til at folde sig ud i ‘Bronze Pour (Køge Havn)’, der strækker sig sidelæns og slår bro over en åbning. Lige nu står den spejlblank og nystøbt, men i løbet af det kommende år vil bronzen forandre sig. Og dermed også forandre skulpturens udtryk.
Det kan ses som endnu en tilfældighed, et frivilligt kontroltab over kunsten, der får lov til at forme og udvikle sig som materialet lyster. Også alle dem, der kommer forbi og sikkert både rører ved og sætter sig på skulpturen, vil afsætte spor og dermed være med til at ændre værket.
Og jeg vil gætte på, at mange vil deltage i denne proces, for det viser sig, at man sidder overraskende godt på ‘Bronze Pour (Køge Havn)’. Endda med en god udsigt over Nørregade i Køges fine, gamle bymidte. Skulpturen kan meget let gå hen og blive byens nye samlingspunkt og sker det, har A Kassen formået at skabe et værk, der i den grad både er forankret i og smukt forankrer stedet.

Mit eget foto af spejlingerne i skulpturen, hvor husene bliver til vinger!