
Fra Marina Abramovic ‘The Abramovic Metode for Treasures’ i Det Kongelige Bibliotek. Det er mig i øverste køje til højre! Foto: Mikael Müller, Det Kgl. Bibliotek
Når bøgerne taler går tiden i stå. Den verdensberømte og Louisianaaktuelle performancekunstner, Marina Abramovic, iscenesætter bogskatte på smukkeste vis
Marian Abramovic: The Abramovic Metode for Treasures, Det Kongelige Bibliotek, Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads, København K. Til en gang i 2020. Fem hjerter
Vi lever i en verden, hvor kun de færreste tillader sig at stirre tomt ud ad et togvindue i stille eftertanke og de fleste i stedet straks fisker smartphonen frem. Men vi har vi brug for fordybelse. Fysisk fællesskab. Ritualer.
Det mener Marina Abramovic og det er det, hun vil give os. Eller mere præcist: få os til at deltage i og dermed skabe.
’The Abramovic Metode for Treasures’ i Det Kongelige Bibliotek er en videreudvikling af de ‘metoder’, hun gennem årene har fundet frem til. Inspirationen er på mange måder Østens filosofier, og resultatet er en serie metoder, hvor gentagelsen er midlet til at opnå en fuldstændig ro og tilstedeværelse.
Det handler om at komme ned i gear, at koncentrere sig på en måde, som storbyer og håndholdt teknologi for det meste afholder os fra. Det kan lyde som letvægts mindfulness, men Abromovic Metoderne er både præcise, enkle og æstetisk velfunderede (se mit indlæg om Abramovics metoder ved at klikke her …).
Til Det Kongelige Bibliotek har hun således skabt et indledende ritual og et rum, hvor tiden bevæger sig i et andet tempo. Ritualet er dog ikke andægtigt, men minder mere om velkendte sikkerhedsforanstaltninger eller en tur i svømmehallen: Man låser sin mobiltelefon og eventuelt ur ind i én boks, sko og eventuelt strømper i en anden.
Først inde i udstillingsrummet, hvis man da kan kalde det det, begynder tiden at gå i opløsning. Midt i rummet er en rund glasmontre, hvor udvalgte bøger fra bibliotekets enorme samling ligger slået op i en cirkel omkring en kæmpe krystal. Langs væggene er der bygget køjesenge og siddemøbler, svævende, stramme og sært indbydende.
Med hovedtelefonerne monteret, er man nu parat til en rejse ind i bøgernes verden, som Abramovic ganske vist introducerer, men overlader til andre stemmer at læse op. For det drejer sig ikke (længere) om Abramovic, men om stemmerne fra fortiden, tankerne, der er nedskrevet i alle de bøger, vi ikke kan få lov til at bladre i, fordi de er så kostbare og skrøbelige.
Abramovic ønsker med installationen at nedbryde denne grænse mellem os og bøgerne. Og ikke mindst indholdet, historien, både som den står skrevet og den store historie, der via de udvalgte bøger spænder over adskillige århundreder.
Selv hører jeg en række breve, skrevet af Mahatma Gandhi til Esther Menon, som nu nok burde have været introduceret. Hun var nemlig dansk missionær i Indien, men brød med Det Danske Missionsselskab, der ikke var glade for hendes engagement i selvstændighedsbevægelsen omkring Gandhi. En temmelig fantastisk historie, som godt kunne tåle at blive fortalt.
Siden følger et uddrag af Carl von Linnés ‘Systema Naturæ’ fra 1735, der tager det hele, og jeg mener det hele, fra begyndelsen, så man bliver helt svimmel. Og sådan fortsætter det, i mere end ti timer, hvis man vil høre oplæsningen til ende.
Men så får man også, blandt andet, hørt grønlænderen Jørgen Brønlunds sidste notater i dagbogen fra Danmarksekspeditionen, den purunge Suzanne Brøggers breve til sin første elsker og Tycho Brahes ‘De nova stella’ fra 1573.
Man kommer med andre ord vidt omkring i tid, sted og tilgang til verden. Samtidig er oplevelsen større end en lydbogs, for man er i rummet med bøgerne og der opstår et klangrum i sjælen, hvor de fysiske bøger bliver levende lyd i hovedet og indoptages på en måde, der går lige i centralnervesystemet. Jeg ved ikke om jeg mærkede langsomheden. Jeg ved ikke om jeg kom i en meditativ tilstand. Men jeg ved det virkede. Og var vidunderligt.

Marina Abramovic demonstrerer ‘The Abramovic Metode for Drinking Water’ på Det Kongelige Bibliotek, juni, 2017. Foto: Mikael Müller, Det Kgl. Bibliotek
Bonusinfo:
Marina Abramovic (f. 1946 i Beograd) har siden 1970’erne markeret sig på den internationale kunstscene med sine performances, der ofte er både fysisk og mentalt udfordrende.
Hun modtog i 1997 Guldløven på Venedig Biennalen
I 2010 blev hendes performance ‘The Artist is Present’ på Museum of Modern Art I New York set af 850.000 besøgende over de 700 timer, performancen varede.
Lige nu er Abramovic desuden aktuel på Louisiana (til 22. oktober, 2017)
Der er kun plads til 17 personer i ‘The Abramovic Metode for Treasures’ ad gangen, så tidsspecifikke billetter á 50 kroner skal bestilles på billetlugen.dk
Pingback: Ai Weiwei og aktivismen – Trine Ross