Asger Carlsen: Deform og figur

Asger Carlsen UT

Asger Carlsen UT

Asger Carlsen havde fuld fart i karrieren som kommerciel fotograf, da han skiftede spor, simpelthen fordi han ikke kunne lade sin nye idé ligge

 

Der er ikke megen ro at finde foran et fotografisk værk af Asger Carlsen. På den ene side synes man at genkende menneskekroppen, på den anden side er der ikke så lidt, der sidder sammen på en radikalt anderledes måde, end vi er vant til. Ikke mindst, når det drejer sig om fotografi.

”Men jeg tænker heller ikke som en fotograf, mere som en maler eller skulptør” forklarer Asger Carlsen, ”Sådan som jeg arbejder nu, handler det, at fotografere, om at indhente materiale, som jeg sætter ind i et kæmpe arkiv. Jeg har en superhukommelsen omkring materialearkivet, så jeg kan hele tiden finde frem til lige den kropsdel, jeg har brug for”.

Og findes fotografiet ikke allerede, kan Asger Carlsen bare vende sig om fra arbejdsbordet i den lille lejlighed i New Yorks Chinatown og tage et billede af sin egen krop – med hans elskede stikkontakt i baggrunden. De løsrevne dele samler Carlsen til nye former for helheder rent digitalt, og den frie og kreative proces er han helt vild med:

”Man skubber jo rundt med det i Photoshop og når jeg sidder der og fægter med armene og flytter billedelementer, så føler jeg mig som den største kunstner i verden!”

Asger Carlsen var ellers godt i gang med at udleve enhver kommerciel fotografs drøm med agent, base i New York og job for internationale medier og magasiner. Men tilbage i 2010 fik han pludselig en ubærlig lyst til at arbejde videre på et magasinfotografi, han havde taget.

”Jeg tænkte, at jeg kunne vende kroppen om og skabe en anden slags form. Og jeg blev bare nødt til at gøre det, for det var alt jeg talte om og alt jeg tænkte på”.

Siden har Carlsen perfektioneret sit udtryk, så hans værker hele tiden balancerer lige midt mellem genkendelse og forundring. For at det skal lykkes, må han tænke organisk, for man kan ikke bare vende rundt på tingene uden af få problemer med størrelser som proportioner, lys og skygge.

Hvor er du så på vej hen rent kunstnerisk?

”Jeg arbejder fortsat med mine fotografiske værker, og nogle af mine gamle kunder vender faktisk tilbage. For eksempel har jeg lige lavet et portræt til The New Yorker – på min helt egen måde. Men jeg er også i gang med at omsætte mine værker til egentlige skulpturer …”.

Asger Carlsen: 'Uden titel', 2013

Asger Carlsen: ‘Uden titel’, 2013

 

 

Asger Carlsen: ’Hester’, V1 Gallery, Flæsketorvet 69-71, København V, til 15. februar, 2014. Bidrager desuden til gruppeudstillingen ’Beyond Realism – post-reale tendenser i fotografiet’, Fotografisk Center, Pasteursvej 14, 1 sal, København V, til 23. marts, 2014

 

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer.

Lukket for kommentarer