Sita, som du ser her, er stadig ikke helt sikker på, at det virkelig er abegeneralen Henuman, der er kommet for at redde hende – og ikke den onde dæmon, Ravana, der har forklædt sig.
Historien er hentet i hinduismens hellige skrifter, men er her ikke bare oversat til persisk, men også illustreret med de smukkeste miniaturemalerier. Pragtværket blev udført efter bestilling fra den muslimske stormogul Akbar i 1594, og det kan den dag i dag beundres i Davids Samling.
Og det kan man, fordi Davids Samling, i klar kontrast til alt for mange andre museer, allerede i 1960‘erne valgte at fokusere på den del af samlingen, som andre overså: nemlig de muslimske værker. Det er dog ikke kun billeder man finder i samlingen, der blandt sine mange skatte også tæller for eksempel en meget kompliceret låseanordning fra omkring år 1200.
Manden bag låsen hed Muhammad ibn Hamid al-Asturlabi al-Isfahani, hvilket ikke bare fortæller os, at han kom fra byen Isfahan, men også at han var ud af en slægt, der havde specialiseret sig i at fremstille astrolab, forløberen for først oktanten og derefter sekstanten, til at beregne himmellegemernes højde på himlen. Altså et uundværligt redskab for enhver søfarer. Og med over fire milliarder kombinationsmuligheder er det bare med at huske koden til låsen!
Du finder yderligere info om Davids Samling, hvor der ligefrem er gratis adgang, ved at klikke her …