De har kun lige afsluttet deres kunstneriske uddannelse, men der er adskillige fuldvoksne værker på udstillingen ’Extract’, som igen i år tager temperaturen på den helt unge kunstscene
Åsa Frankenberg, Mollie Anna King, Laurits Nymand Svendsen, Lydia Nsiah, Birgitte Martinsen, Niels Pugholm og Natalia Zaluska: Extract III – Young Art Prize. Kunstforeningen Gl. Strand, Gammel Strand 48, København K. Til 26. januar, 2014. fire hjerter
Kunstscenen bliver tilstadighed mere international og mangefacetteret, hvilket Åsa Frankenberg er et godt eksempel på. Hun er født i Sverige, blev færdiguddannet fra Slade School of Fine Art i London tidligere i år, og så har hun i mere end et årti skabt lysdesign til danske teatre.
Nu bidrager hun til den ’Extract’ Kunstforeningen Gl. Strand har udvundet af afgangsudstillingerne på netop Slade School of Fine Art, Wiens Akademie der bildende Künste, samt de tre danske kunstakademier: Det Fynske, Det Jyske og Det Kongelige Danske Kunstakademi.
Og det gør Frankenberg ved at spænde mælkehvide bånd på kryds og tværs gennem en hel udstillingssal, så man skal ned på alle fire, hvis man absolut vil nå frem til den væltede stol bagerst i rummet. Det er på én gang ganske enkelt og meget effektfuldt.
Det samme kan man sige om videoinstallation ’Airport Wanderer’ af Birgitte Martinesen (Det Kongelige Danske Kunstakademi), hvor det filmiske øje følger bevægelsen gennem lufthavnen så det bliver sjældent smukt. Ned fra loftet hænger tre store rammer med hver sin farve filter, og man kan således selv lægge forskellige farvetoner på filmen, alt efter hvor man placerer sig.
Igen er der ikke tale om voldsomme tilkendegivelser eller nogen form for tvang, kun en åben invitation til at lege med værket. Laurits Nymand Svendsen, der er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi, inviterer en noget anden målgruppe til at se på kunst – i alle tilfælde, hvis man skal tage titel, ’Artworks for Animals’, for pålydende.
Værket til skovens dyr ligner en skulptur af en ung Ejler Bille (!), mens Nymand Svendsen har skabt en spiralkegle til glæde for slanger og selv ikke myrerne er glemt i denne sammenhæng. Det er både morsomt og måske ligefrem en kommentar til samtidskunsten, der ofte gør sig store anstrengelser for at nå et nyt publikum.
Dette generøse udgangspunkt genfinder man ikke ligefrem i de to afgangselever fra Akademie der bildende Künste, polske Natalia Zaluska, der lader minimalisme og op-art mødes, og østrigeren Lydia Nsiah, som viser en ganske flot, men også noget indadvendt og nærmest abstrakt film i sort/hvid.
Heller ikke Frankenbergs klassekammerat fra Slade, irske Mollie Anna King, er helt let at komme ind til, for her skal man vide, hvad ’Googie’ betyder rent arkitektonisk og kulturelt, før forfaldet giver mening. Den information mangler på udstillingen, så den kommer her: Googie betegner den slags arkitektur, der synes at være inspireret af både UFO’er og tegneserier, sådan som man kender det fra 1950’erne USA.
Det var arkitektur til en optimistisk tid med tro på det ustoppelige fremskridt, og derfor blev den lettere kitschede stil da også opgivet i begyndelsen af 1960’erne. I det lys kan man, lidt velvilligt, se Kings pastelfarvede elementer, der langsomt falder fra hinanden, som et billede på et håb, der blev knust. Men man skal altså lidt af en omvej for at finde den forholdsvis banale symbolik.
Helt anderledes forholder det sig hos årets fuldt fortjente vinder af ’Extract Young Art Prize’, Niels Pugholm fra Det Fynske Kunstakademi. Ganske vist skal man give sig selv og værket ’Kimbrer’ lidt mere tid, end man måske ved første øjekast forestiller sig. Men gør man det, så folder Pugholm en fantastisk historie ud i ord og dias.
Det handler om naboerne i Skive, om tyskersvin og feltmadrassen, kimbrernes hærgen og romernes hævn. Men også om barnets blik, om ordets magt og blødkogte påfugleæg, serveret til morgenmad. Og samtidig får værket som helhed yderst elegant demonstreret lige præcis hvad ord og billeder kan, når de bare sættes rigtigt sammen.