Fotografen Janet Delaney har fulgt forandringerne i San Francisco, mens Richard Diebenkorn transformerede byens bygninger og beboere med fokus på mønstret
Janet Delaney: South of Market, De Young – Fine Arts Museum of San Francisco, Golden Gate Park, 50 Hagiwara Tea Garden Drive, San Francisco. Til 19. juli, 2015. fire hjerter
Richard Diebenkorn Prints: Celebrating an Acquisition, De Young – Fine Arts Museum of San Francisco, Golden Gate Park, 50 Hagiwara Tea Garden Drive, San Francisco. Til 4. oktober, 2015. fire hjerter
Ikoniske billeder af ikoniske byer har det med at fokusere på byens vartegn. Men det er faktisk muligt at skabe stærke, måske ligefrem ikoniske, billeder af en by som San Francisco, uden på nogen måde at blande Golden Gate Bridge ind i processen. Det får man lige nu bevis på i byens De Young Museum, hvor Janet Delaney (f. 1952) viser sine fotografier fra det kvarter i byen, der hedder South of Market.
Tilbage i 1980’erne, hvor Delaney tog hovedparten af sine billeder, var South of Market stadig et sted, hvor også folk med en hel almindelig indkomst havde råd til at bo eller drive butik. Men det ændrede sig hurtigt, og Delaney gik nu i gang med at dokumentere et bybillede, der var under hurtig afvikling.
Nybyggeri, ikke mindst af det store Moscone Center, ændrede området – og huslejen tog på himmelflugt. Det betød, at mange måtte flytte fra både hjem og forretninger, men ikke før Delaney havde indfanget ’David, Father Leo Joseph’s Roommate’ iført lædervest, bar mave og motorcykel, samt de kinesiske ejere af Helen Café på Sixth Street.
Det er således i første omgang et dokumentarisk projekt Janet Delaney kastede sig ud i, men hendes billeder er samtidig oftest yderst velkomponerede. Desuden er de knivskarpe, ikke mindst fordi hun benyttede sig af et storformatskamera, hvor negativet er større end i et standard kamera. Til gengæld kræver hendes kameratype et stativ, hvilket man umiddelbart kunne forestille sig ville sætte en del begrænsninger.
Og det gjorde det da også, men Delaney fandt fordele ved den langsommere fotografiske proces. Det viste sig nemlig, at folk hurtigt vænnede sig til hende og kameraet, netop fordi hun var tvunget til at tilbringe en del tid foran sine motiver.
For San Franciscos indbyggere er der en del nostalgi forbundet med Delaneys værker, ligesom mange spejler sig i tidligere tiders huslejestigningsfordrevne. Kommer man udefra, er det andre kvaliteter, man bider mærke i. Delaneys fotografier er således sanselige, samtidig med at hun har et godt øje for og til linjeføringer, der til tider bliver til billeder i billedet.
Det samme ses hos Richard Diebenkorn (1922-1993), der i sig selv er lidt af et ikon, idet han var en af Vestkystens vigtigste kunstnere. Diebenkorn var oprindeligt inspireret af den abstrakte ekspressionisme, men fandt snart sit eget udtryk i det, der kaldes Bay Area Figurative Movement.
Fra midt i 1950’erne satte Diebenkorn således en ny dagsorden i kunsten med en række værker, der trækker på inspiration fra både Matisse, (abstrakt) ekspressionisme og det navnlig amerikanske Color Field maleri. Mest berømt er hans enorme serie ’Ocean Park’, som han arbejdede på i hele atten år. Her ses store farveflader, der dog altid har en forbindelse til egentlig arkitektur, som den Diebenkorn kunne se fra sit værksteds vinduer.
Sideløbende med maleriet var Diebenkorn livet igennem levende optaget af grafikken, og det er den det handler om på De Young Museet, der dog også har et par af hans malerier i deres faste samling. Interessen for krydsfeltet mellem mønstring og figuration ses tydeligt i et stykke grafik fra 1965, der officielt er uden titel, men alligevel har den præcise undertitel: To kvinder iført mønstrede skørter foran en stribet baggrund.

Richard Diebenkorn: ‘Untitled (Two women wearing patterned skirts standing against striped background)’, 1965
Man kunne ganske vist ønske sig, at De Young Museet kom lidt længere rundt i Diebenkorns produktion, men museet har også andet at byde på, for kommer man forbi før 20. september, kan man samme sted se en stor udstilling med værker af J.M.W. Turner.
Og så ligger De Young Museet i Golden Gate Park, hvor der er rig mulighed for at knipse ens helt egne, ikoniske billeder af broen, der ofte er kronet af San Franciscos så berømte tåge.