Foredrag, gallerivandringer, omvisninger, film & rejser

Det er fantastisk at komme rundt i landet og få lov til at fortælle om den kunst, som jeg er så levende optaget af!

Hvis du vil booke mig, finder du nedenfor en fortegnelse over foredragsforslag, men de kan selvfølgelig også skræddersys ud fra netop dit emne eller vinkel. 

Foruden foredragene kan jeg tilbyde besøg på aktuelle museumsudstillinger, hvor vi vil se kærligt og kritisk på både historien og samtiden, mens mine gallerivandringer vil introducere dig og dine venner og/eller kolleger til en række gallerier og udstillingssteder i et givent område.

Som noget nyt kan du også tage med på en af mine rejser, arrangeret af Trine Ross Rejser – som du kan læse mere om ved at klikke her …!

KUNSTNERPORTRÆTTER

Her er tale om foredrag, der fokuserer på en enkelt kunstner, men selvsagt også inddrager dennes aktuelle samtid.

  • LEONARDO DA VINCI

Han er verdens mest kendte kunstner og var et multitalent langt udover det sædvanlige. Men vidste du, at han også var smuk? Eller at ‘Mona Lisa’ ikke var vanvittig berømt for 110 år siden? I 2019 er det 500 år siden Leonardo da Vinci døde og han bliver derfor fejret verden over – samt af os!

  • FRIDA KAHLO

Frida Kahlos brutalt ærlige og stærkt egenartede portrætter står som nogle af de stærkeste fra det 20. århundrede. I dette foredrag folder jeg historien om Frida Kahlo og hendes kunst ud, ligesom vi ser nærmere på hendes relation til ægtefællen Diego Rivera og hvordan verden reagerede på Kahlos kunst.

Olafur Eliasson: ‘Din blinde passager’, 2010, Arken. Foto: Studio Olafur Eliasson, 2010
  • OLAFUR ELIASSON

Er Danmarks klareste stjerne på den internationale kunsthimmel og dette foredrag følger ham fra gennembruddet på Tate Modern over regnbuen på ARoS til hans seneste, arkitektoniske frembringelser. Undervejs ser vi også på Eliassons stigende interesse for aktuelle spørgsmål, først og fremmest på klimafronten.

KUNST PÅ TVÆRS AF TIDEN

Foredrag hvor jeg trækker en rød tråd gennem flere århundreders kunstværker

  • KVINDEN I KUNSTEN

Skiftende skønhedsidealer har fået os kvinder til at stræbe efter skiftevis tætte og manglende øjenvipper, smalle og brede skuldre, ydmyghed eller pågående sensualitet. Vi tager på en rejse gennem kunsthistorien og de yderpunkter, skønhedsidealet har befundet sig i gennem tiderne.

  • HVORFOR KUNST ER SÅ FANTASTISK!

Hvorfor er kunst så fantastisk? Det spørgsmål hører jeg ofte og her er mit svar! llustreret med værker af blandt andre Velázquez, Picasso, Frida Kahlo og Peter Holst Henckel, der viser, hvordan kunst kan være både en tidsmaskine, en fysisk oplevelse eller et politisk indspark.

  • DJÆVLEN I DETALJEN

Her handler det om den slags værker, hvor man i særlig grad skal have øjnene med sig – for så ser man de detaljer, der virkelig betyder noget. Turen går fra 1600-tallet med kunstnere som Gijsprechts op til vores egen tid, hvor kunstnere fra ind- og udland leger med vores opfattelsesevne.

´

,

KUNST SOM DESTINATION

Her handler det om kunst, som det er værd at rejse efter! Enten på egen hånd eller med Trine Ross Rejser.

  • FIRENZE

…var renæssancens epicenter og huser i dag hovedværker fra Botticellis skumfødte Venus over Leonardo da Vincis vidunderlige bebudelsesscene (se ovenfor!) til Michelangelos ‘David’

  • PARIS …

… var fra 1700-tallets rokoko over impressionismen og frem til Picasso kunstens absolutte centrum. Og så er det byen, hvor man finder Mona Lisa og mange andre af kunsthistoriens helt store værker.

  • BERLIN …

har de sidste mange år været kunstnernes egen hovedstad, hvor kunstnere fra hele verden i dag sætter hinanden stævne og sammen peger kunsten i nye retninger. Vi ser nærmere på navnlig de danske kunstnere i Berlin.

KUNSTENS ROLLE

Skal kunst være ren dekoration eller bør den markere et standpunkt?

  • KUNST I DET OFFENTLIGE RUM

Når kunsten møder os ude i vores fælles rum, er der særlige hensyn, som bør tages – men det sker, desværre, ikke altid. Jeg gennemgår de punkter, der bør overvejes og viser eksempler på både vellykkede værker, som Anish Kapoors ‘Cloud Gate’ i Chicago, og værker, der bare ikke fungerer …

  • POLITISK KUNST: FRA COBRA TIL I DAG

Det overses ofte, at Cobrakunsten i sin var meget politisk. Her ser jeg nærmere på, hvordan arven fra Cobra kan genfindes i samtidskunsten, ikke mindst sådan som den kommer til udtryk i værker af John Kørner, Peter Carlsen, Hanne G., Jakob S. Boeskov, Peter Holst Henckel og kunstnergruppen Superflex.

Winston Churchill: ‘Tower of Katoubia Mosque’, 1943. Churchill Heritage Ltd.
  • MAGTHAVERNES EGNE MALERIER

Adskillige af det 20. århundredes magthavere havde også en maler gemt i maven. Vi ser på værker udført af én britisk premierminister, tre amerikanske præsidenter og to europæiske diktatorer!

KUNSTNERGENERATIONER

Kunsten er i konstant forandring og denne proces sker oftest i et samspil mellem kunstnere, inspirationskilder og det omgivende samfund. Jeg foreslår følgende snit, men man kan lægge mange flere!

Asger Jorn: ‘Brev til min søn’, 1956-1957
  • COBRA

Vi følger unge kunstnere som Asger Jorn, Ejler Bille og Egill Jacobsen op gennem 1930’erne, hvor fundamentet for deres fremtidige kunst bliver lagt. Men først efter Anden Verdenskrig folder Cobra sig hurtigt, hektisk og hæsblæsende ud, med interne magtkampe og internationale gennembrud. Jeg viser masse af billeder, fremsætter mine egne betragtninger om kunsten, som jeg har skrevet mit ene speciale om, og svarer på dine spørgsmål om Cobrakunsten!

Art & Language: ‘Picasso’s Guernica in the Style of Jackson Pollock’, 1980
  • ASGER JORN OG JACKSON POLLOCK COBRA OG ABSTRAKT EKSPRESSIONISME

Samtidig med, at en gruppe unge, europæiske kunstnere fandt sammen i Cobra, skete der noget på den anden side af Atlanten. Den amerikanske kunstretning, der tæller profiler som Jackson Pollock og Barnett Newman, er blevet kaldt “abstrakt ekspressionisme”, og i dette foredrag fortæller jeg, hvilke ligheder der findes mellem de to grupperinger. Foredraget bygger på min magisterafhandling, men alle kan følge med idet kunstnernes præsenteres grundigt, både i ord og billeder.

  • DANSK SAMTIDSKUNST

Hvad sker der lige nu på den danske kunstscene – og hvorfor? Jeg guider dig igennem både de mest kendte kunstnere for tiden og dem, du også bør lægge særligt mærke til.

Lukket for kommentarer.