Foredrag

– gallerivandringer, omvisninger og nu også rejser med Trine Ross Rejser!

Sensommeren igennem toner jeg frem i helt nye Kunstquiz’er på DRK hver onsdag kl. 20, men jeg fortæller også hellere end gerne live om den kunst, jeg er så levende optaget af!
Og det gør jeg så sandelig på de kunstrejser, jeg fremover arrangerer gennem mit eget lille rejsebureau, Trine Ross Rejser. Klik for info her…

Men du kan også møde mig her i Danmark, hvor jeg her i sensommeren har adskillige punkter på programmet:

Tirsdag den 3. september introducerer jeg den nye film om van Goghs sidste år, ‘Ved evighedens port’, i Cinematekets Kunstfilmklub, som jeg står i spidsen for.

Du finder mere info om filmen og link til billetkøb her …

Tirsdag den 17. september er jeg så at finde bag katederet på Folkeuniversitetet, hvor jeg fortæller om ‘Fem værker, du bør kende’.
Mere info og mulighed for tilmelding finder du ved at klikke her …

Torsdag den 19. september handler det om kunsten i Berlin efter murens fald, når jeg i Golden Days-regi holder foredrag på Sophienholm. Her vil jeg også komme ind på nogle af de kunstnere, man kan møde i virkeligheden på deres værksteder, hvis man tager med mig til Berlin i 2020!
Man kan købet billet her …

Derudover er det også muligt at booke mig og nedenfor finder du en fortegnelse over foredragsforslag, som jeg dog altid forsøger at tilpasse netop den situation, de skal afholdes i!

Hvilket blandt andet vil sige så vidt muligt at inkludere udstillingsaktuelle kunstnere. Desuden arrangerer jeg selvfølgelig også gerne foredrag fuldstændig efter dine ønsker – bare sig frem og så finder vi ud af noget

Og husk det ikke behøver være det klassiske format med billedfremvisning på lærred, for jeg kan jeg tilbyde besøg på aktuelle museumsudstillinger, hvor vi vil se kærligt og kritisk på både historien og samtiden, mens mine gallerivandringer vil introducere dig og dine venner og/eller kolleger til en række gallerier og udstillingssteder i et givent område!

Kvinden i kunsten

Skiftende skønhedsidealer har fået os kvinder til at stræbe efter skiftevis tætte og manglende øjenvipper, smalle og brede skuldre, ydmyghed eller pågående sensualitet. Vi tager på en rejse gennem kunsthistorien og de yderpunkter, skønhedsidealet har befundet sig i gennem tiderne.

Kunst i det offentlige rum

Når kunsten møder os ude i vores fælles rum, er der særlige hensyn, som bør tages – men det sker, desværre, ikke altid. Jeg gennemgår de punkter, der bør overvejes og viser eksempler på både vellykkede værker, som Anish Kapoors ‘Cloud Gate’ i Chicago, og værker, der bare ikke fungerer …

Hvorfor kunst er så fantastisk!

Hvorfor er kunst så fantastisk? Det spørgsmål hører jeg ofte og her er mit svar! llustreret med værker af blandt andre Velázquez, Picasso, Frida Kahlo og Peter Holst Henckel, der viser, hvordan kunst kan være både en tidsmaskine, en fysisk oplevelse eller et politisk indspark.

Djævlen i detaljen

Her handler det om den slags værker, hvor man i særlig grad skal have øjnene med sig – for så ser man de detaljer, der virkelig betyder noget. Turen går fra 1600-tallet med kunstnere som Gijsprechts op til vores egen tid, hvor kunstnere fra ind- og udland leger med vores opfattelsesevne.

,

Foredragsserien ‘Dansk samtidskunst I-IV’:


Interessen for dansk samtidskunst er eksploderet de seneste år, men hvem er det, alle taler om? Du kan bestille hele serien (og få rabat!) eller udvælge den eller de vinkler, du vil, ligesom jeg altid er parat til at sammensætte et foredrag, også om samtidskunst, efter dine ønsker!

I serien om dansk samtidskunst ser vi nærmere på forskellige grupperinger af unge kunstnere, fra de mest etablerede over de kommende kendte til dem, der arbejder med alternative materialer.  Vi kommer til at se en masse billeder, hvilket giver et glimrende indblik i samtidskunsten – også for dem, der ikke har kendskab til den på forhånd.

Dansk samtidskunst I: De etablerede

Her handler det om de unge kunstnere, der sætter dagsordenen, både i Danmark og internationalt: Olafur Eliasson, Tal R, John Kørner, Kathrine Ærtebjerg, Jesper Just og duoen Elmgreen & Dragset. Dette giver en god basis for videre udforskning af samtidskunsten.

Dansk samtidskunst II: De kommende kendte

Deres navne er (endnu) ikke verdenskendte her i landet, men det kan godt gå hen og ændre sig fremover, for de unge kunstnere, vi ser nærmere på i dette foredrag, er godt på vej – nogle gange ikke mindst i udlandet!

Dansk samtidskunst III: Naturens genkomst

Naturen er tilbage i den danske samtidskunst, efter at have været dømt ude som motiv i flere generationer. Men hvad er det kunstnerne vil med den? Og hvordan passer naturen som motiv ind i andre store spørgsmål i vores samtid?

Dansk samtidskunst IV: Alternative materialer

Det er ikke så forfærdelig mange år siden, at keramik, papirklip og broderi var noget, der udelukkende hørte til kategorien for hobby. Men i dag gør en lang række kunstnere brug af alternative teknikker og materialer – med fantastiske resultater!

Med udgangspunkt i mine to specialer (cand.phil og magisterspecialet) om henholdsvis de danske Cobrakunstnere og forholdet mellem Asger Jorn og Jackson Pollock, har jeg allerede afholdt følgende foredrag, der enten kan gentages eller tilpasses en præcis og ny situation. Der er ikke tale om en egentlig serie, men mere en samling af foredrag, der kredser om nogle af de samme tematikker.

Cobra

Vi følger unge kunstnere som Asger Jorn, Ejler Bille og Egill Jacobsen op gennem 1930’erne, hvor fundamentet for deres fremtidige kunst bliver lagt. Men først efter Anden Verdenskrig folder Cobra sig hurtigt, hektisk og hæsblæsende ud, med interne magtkampe og internationale gennembrud. Jeg viser masse af billeder, fremsætter mine egne betragtninger om kunsten, som jeg har skrevet mit ene speciale om, og svarer på dine spørgsmål om Cobrakunsten!

Asger Jorn og Jackson Pollock

Samtidig med, at en gruppe unge, europæiske kunstnere fandt sammen i Cobra, skete der noget på den anden side af Atlanten. Den amerikanske kunstretning, der tæller profiler som Jackson Pollock og Barnett Newman, er blevet kaldt “abstrakt ekspressionisme”, og i dette foredrag fortæller jeg, hvilke ligheder der findes mellem de to grupperinger. Foredraget bygger på min magisterafhandling, men alle kan følge med idet kunstnernes præsenteres grundigt, både i ord og billeder.

Politisk kunst: fra Cobra til i dag

Det overses ofte, at Cobrakunsten i sin var meget politisk. Her ser jeg nærmere på, hvordan arven fra Cobra kan genfindes i samtidskunsten, ikke mindst sådan som den kommer til udtryk i værker af John Kørner, Peter Carlsen, Hanne G., Jakob S. Boeskov, Peter Holst Henckel og kunstnergruppen Superflex.

Lukket for kommentarer.