Heldige Heerup

Henry Heerup: 'Elskende par i hjerteskoven, 1963

Henry Heerup: ‘Elskende par i hjerteskoven, 1963

I selskab med en række unge kunstner får gamle Henry Heerup nyt liv og viser flere facetter, end vi har været vant til at forvente fra hans hånd.

Kaspar Bonnen, Kristian Devantier, Morten Hemmingsen, René Holm, Dorte Naomi, Julie Nord, Fie Norsker, Frodo Mikkelsen, Krista Rosenkilde, Thomas Øvlisen og Henry Heerup: Heerup i midten. Heerup Museum, Kirkesvinget 1, Rødovre. Til 26. januar, 2014, hvorefter udstillingen kan ses i Viborg Kunsthal, Riddergade 8, Viborg, fra 9. maj til 24. august, 2014. Fire hjerter

 

Hvem, her i landet, kender ikke Henry Heerup? Hans svungne streg, finurlige hittepåsomhed og nissehue har i noget nær et århundrede været hvermandseje. Samtidig bevægede Heerup (1907-1993) sig ubesværet i centrale, kunstneriske sammenhænge som kunstnerfællesskaberne Linien, Høst-udstillingerne og Cobra.

Men at være så velkendt kan vise sig at være et tveægget sværd for en kunstner. For når vi tror vi ved det hele, holder vi op med at se ordentligt efter – og det er dødsstødet for kunsten. Der skal altså nytænkning til, hvis man vil undgå at en kunstner som Heerup ender i sin helt egen lille kasse og kategori. Heldigvis er det så også præcis, hvad man får på Heerup Museum i øjeblikket.

Her har Heerup nemlig fået besøg af ti unge kunstnere, der har stået på hovedet i museets samling for at finde frem til de værker, der går bedst i dialog med deres eget udtryk. Nogle kunstnere har gravet dybt, som udstillingens arrangør, Frodo Mikkelsen, der har fundet et blyantstegning af et skelet, som nu ses i selskab med Mikkelsens egne sorte skulpturer af opstillede frugter og kranier.

Andre har skabt værker specielt til udstillingen – og dermed til Heerup. En af dem er René Holm, der arbejder videre med sin seneste motivkreds, telte i skoven, men nu gør det i farver, han har hentet i Heerups store maleri ’Elskende par i hjerteskoven’. Og det er imponerende, så elegant og ubesværet Holm kan genbruge Heerups kolorit i ’Telte’, der så tydeligt er malet i 2013.

Rene? Holm: 'Telte', 2013

Rene? Holm: ‘Telte’, 2013

Heerups værker er dog ikke altid hverken farvestærke eller hyggelige. Det første ses foran Kaspar Bonnéns eget maleri og de grafiske værker af Heerup, som han med stor præcision har valgt til udstillingen. Og det andet får man et eksempel på, når Kristian Devantier tager udgangspunkt i Heerups ’Danmarks befrielse 1945’, der opdateres i Devantiers nutidige parafrase ’Skyd dragen, red pigen 1945’.

Helt forrygende er det også at se, hvordan Julie Nords fantastiske, og næsten udelukkende sort/hvide, værker lægger nye dimensioner til Heerup. En af Nords tegninger har titlen ’The Hunter’, og her ses en kat med storøjet kvindeansigt krybende afsted med sit bytte, mens morfuglen, der er gengivet i farver, sidder med teen og venter på, at datteren kommer hjem.

Henry Heerup: 'Dansende katte'

Henry Heerup: ‘Dansende katte’

Det gør hun ikke, kan vi se, samtidig med at Nord så at sige smitter af på Heerups hidtil så uskyldigt dansende katte, der pludselig får en helt anden kant og farlighed foræret. Eller måske har både kanten og døden været der hele tiden – uden at man lagde meget mærke til det? Det er den slags spørgsmål, der bliver til bogstavelige øjenåbnere. Så ser man, at Heerup havde en hel del facetter gemt under nissehuen – og at de unge kunstnere har modet, blikket og værkerne til at vise os det.

Julie Nord: 'The Hunter'

Julie Nord: ‘The Hunter’

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer.

Lukket for kommentarer