Louise Hindsgavl: Power. Porcelæn. Poesi. Rønnebæksholm, Rønnebæksholm 1, Næstved. Til 7. september. Fra 19. september, 2014, til 19. januar, 2015, vises udstillingen på Skovgaard Museet i Viborg. Foto: Léa Nielsen.
4. november står jeg for en ‘Hyldest til Hindsgavl’ i forbindelse med udstillingen i Skovgaard Museet. Selve foredraget afholdes i Sognegården. Billetter à 100 kr. skal bestilles på 86 62 39 75 eller ksa@skovgaardmuseet.dk
Der er sket noget med kunsten de seneste år. Det gør der selvfølgelig hele tiden, men alligevel er det markant, hvor mange og anderledes materialer, kunstnerne nu tager mellem fingrene. For der broderes, hækles og filtes på livet løs, ligesom keramikken, papmachéen og endda porcelænet i dag fungerer som fuldgyldige, kunstneriske materialer.
Det sidstnævnte kræver dog en hel del håndværkskunnen og derfor kaster de fleste sig over keramikken. På sidste års Venedig Biennale begejstrede duoen Fischli/Weiss således publikum med deres vittighedstegninger i ler, mens man her hjemme i en årrække har kunnet møde keramiske værker af blandt andre John Kørner, Mette Vangsgaard og Anna Sørensen.
Porcelænet er, som sagt, en vanskeligere sag at tumle, men Louise Hindsgavl (født 1973) mestrer både teknik og udtryk. I 1999 tog hun afgang fra Designskolen i Kolding, og siden har hun solgt sine værker til både Statens Kunstfond og Ny Carlsberg Fondet, ligesom Hindsgavl er repræsenteret i samlingerne på steder som Victoria and Albert Museum (London), Nationalmuseet i Stockholm og ASU Art Museum i Arizona.
Og det er der en vældig god grund til, for Hindsgavls skulpturer er ganske enestående. Det er karakteristisk for Hindsgavl, at hun kredser omkring de mindre flatterende sider af den menneskelige eksistens og viser os, at vi langtfra er så blankt perfekte som porcelænet ellers er. I stedet er vi skabt af kød og blod og tanker, der ikke altid kan tåle dagens lys.
Men det er af afgørende betydning, at vi ikke gemmer det grimme alt for langt væk. For den slags trives kun alt for godt i mørke. Derfor hiver Hindsgavl det hele frem og præsenterer os for det mindre pæne i mange menneskelige relationer. Det gør hun fordi det findes, og fordi vi kun kan håbe på, at blive bare en lille smule bedre som mennesker og samfund, hvis vi ser det i øjnene.
Tag for eksempel Hindsgavls svævende skulptur ’All Your Qualities’ (2014), der, ganske typisk for hendes kunstneriske produktion, leger med både form og betydning. Umiddelbart lyder titlen jo som en standardiseret kompliment, men når man ser nærmere efter afsløres det, at ’kvaliteterne’ i denne sammenhæng er indre organer, som brutalt udtages så en anden kan bruge dem i stedet.
På Rønnebæksholm har Hindsgavl, i samarbejde med scenograf Maja Ziska, arrangeret ’All Your Qualities’ og en lang række andre skulpturer i hele tableauer eller totalinstallationer, der gør hver sal til et samlet værk i sig selv. Således er en sal fuldstændig mørkelagt, så de dryppende og selvlysende skulpturer kommer til deres ret, mens skulpturerne i en anden præsenteres i glasmontre, fyldt med hvid røg og damp.
Det er fuldstændig fantastisk på flere planer. For det første er det noget nær utroligt, at Hindsgavl har skabt så mange skulpturer – og at de alle sammen er seværdige, som det vitterligt er tilfældet.
For det andet er iscenesættelsen vanvittig smuk, nytænkende og så sanselig, at jeg næsten ikke kan vente til jeg igen kan komme til Rønnebæksholm!
Så se at se ‘Power. Porcelæn. Poesi’ og lad dig konfrontere med en hel del af det, vi ellers går og gemmer på – i form af de smukkeste skulpturer, der lokker os helt tæt på, før de afslører, at de så sandlige også er skræmmende.