15.500.000 kroner, rundt regnet, lød hammerslaget hos Christie’s i London, da man på auktionen over kunst fra efterkrigstiden sendte David Hockneys maleri ’With Conversation’ fra 1988 under hammeren. Og det er jo også en slags penge.
Det høje hammerslag afspejler, at her er tale om en af de mest markante, britiske kunstnere, både i det 20. og 21. århundrede. David Hockney er født i 1937 og uddannet fra Royal College of Art i London. I de tidlige 1960’ere flyttede han til Californien og navnlig hans malerier af badende i swimmingpools er gået hen og blevet ikoner.
Også ’With Conversation’ (med samtale) henter sit motiv på den amerikanske vestkyst, men denne gang er det kunstnerens værksted, vi inviteres ind i – til en samtale på tomandshånd. En stol står parat til den besøgende, men samtidig peget netop dette billedeelement også på en af Hockneys helte: Vincent van Gogh.
Og det er langtfra den eneste hilsen til ældre kunstnerkolleger, Hockney sender med sit mere end to meter lange maleri. Æblet på bordet er således med stor sikkerhed en henvisning til Paul Cézanne, der, foruden Mont Sainte-Victoire, havde en forkærlighed for opstillinger med æbler.
Selve kompositionen hylder til gengæld kubismen, og den lægger sig i forlængelse af de fotocollager, Hockney begyndte at arbejde med i 1980’erne. Her sammensatte han adskillige polaroidbilleder af samme motiv, men set fra forskellige vinkler, som led i hans konstante undersøgelse af, hvordan vi egentlig ser og opfatter vores omgivelser.
Derfor blev Hockney på samme tid også voldsomt optaget af den kinesiske tilgang til perspektivet, der er meget anderledes end det vesterlandske. For hvor man i europæisk kunst oftest skaber en dybde, der lader beskueren kigge ind i værket, arbejder den kinesiske kunst med at skabe en oplevelse af, at man selv befinder sig helt inde i billedet.
Både teknikken med at sammensætte flere synsvinkler og undersøgelserne af synsevnen fortsatte Hockney i sine malerier, sådan som man da også ser det i ’’A Closer Grand Canyon’ fra 1998, der i dag indgår i Louisianas samling.
Og selvom femten millioner er mange penge, så er der stadig et stykke vej til tidligere hammerslag over Hockneys værker. Således solgte Christie’s i New York hans ’Beverly Hills Housewife’ (1966) for over fem millioner pund (knap 47 millioner kroner) i 2009, og slog dermed hans tidligere rekord på omkring 28 millioner kroner, der blev sat i 2006 med ’The Splash’.