Interview med John Kørner i New York

John Kørner Family party, 2013

John Kørner Family party, 2013

John Kørner er ikke bare en helt central figur i dansk samtidskunst, han er også en kunstner, der virkelig vil noget med sine malerier. Det betyder dog på ingen måde, at de altid er lige lette at aflæse, så da jeg endelig får elektronikken til at makke ret og har hul igennem til ham i New York, spørger jeg, hvad det er der foregår til den familiefest, der må være motivet i maleriet ’Family Party’?

”Ja, det er jo et godt spørgsmål” griner han, ”Men maleriet skildrer den danske identitet, i dette tilfælde hard core druk”

Så begynder billedet at tage form, for det er jo en flaske man ser dér til venstre, bag en barbrystet mand med eksplosioner i hovedet. Ovenover flasken kastes der håndtegn og langsomt træder også konturen af en skægget mand frem yderst til venstre på billedfladen.

”Det er sådan, jeg husker sommeren i København med bandetegn, badeture og unge rødder, der poserer. Jeg bor på Nørrebro og har værksted på Amager ved siden af en flok Hells Angels, så det handler om mennesker og miljøer i yderkanten. Det er hard core mennesker, der giver den gas!”

”Jeg har mange venner på Nørrebro, men vi har næsten allesammen den samme lyse hudfarve. Hvis skyld er det? Jeg vil gerne være lidt tættere, være venner. Jeg synes vi har så meget til fælles, at det føles lidt som om også de unge rødder og rockerne er en del af min familie. Men de er det på afstand, for selvom vi deler den samme by og nyder hinanden selskab, så taler vi aldrig med hinanden”.

John Kørner havde faktisk forestillet sig, at det ville være anderledes i New York, der jo er kendt som Amerikas smeltedigel. Men efter et par måneder i byen kan han konstatere, at folk lever endnu mere adskilt i grupperinger end det er tilfældet i København. En anden forskel er omgangsformen, som han finder langt mere venlig herhjemme:

”Druk er en anerkendt diciplin i Danmark. Når fodboldspillere drikker sig i hegnet og gør noget dumt, så tilgiver vi dem og de er med på holdet næste gang. Den går ikke i USA. jeg synes det er smukt, at vi bevarer kærligheden trods fejltrin i Danmark”

Der er altså ingen løftede pegefingre på færde hos Kørner, hvilket da også er ganske karakteristisk, for selvom han som kunstner før har taget fat på tunge emner som dræbte soldater i Afghanistan og menneskehandel, så sker det aldrig med tonstunge paroler. Til gengæld plejer man at kunne kende hans værker på en voldsom koloristisk kontrast, navnlig mellem lilla og gul, men sådan er det ikke denne gang.

”Jeg ønskede mig denne her lethed, en elskværdig attitude og noget lidt udvisket – ligesom mindet om én, man i et splitsekund har set passere og som man få minutter efter knap kan huske konturen af. Du skal forestille dig champagne og honning hældt ud over lærredet. Og så er de tænkt som familieportrætter, på godt og ondt, af København”

 

John Kørner: Familien. Galleri Bo Bjerggaard, Flæsketorvet 85A, København V. Alle er velkomne til fernisering i dag kl. 17-21, hvorefter udstillingen kan ses frem til 14. december.

 

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer.

Lukket for kommentarer