Kunst og tro

‘En sten, to skyer, tre bomber’. Det er en titel, der tilsyneladende beskriver Hanne G og Juan Heins midlertidige, men stedspecifikke, installation i Sæby Kirke helt præcist: Hanne G’s store sten står foran alteret, mens Juan Heins fotografier af fem forskellige skyformationer for en tid overskygger kirkens permanente udsmykning.
Men det kan altid betale sig at se lidt bedre efter, ikke mindst når det kommer til møder med kunsten. Alt er nemlig langt fra, som det ser ud ved første øjekast. Heller ikke her i Sæby Kirke, hvor stenen viser sig ikke at veje særlig meget og det er svært at afgøre hvilke fotografier, der forestiller skyer og hvilke der er resultatet af bombesprængninger.
Som al god kunst stiller Hanne G og Juan Heins værker nemlig flere spørgsmål end de giver svar, samtidig med at kunsten viser os, at tvivlen slet ikke er så farlig, som vi nogle gange går og forestiller os. For tvivl er ikke nødvendigvis det modsatte af tro. Den kan der imod være et skridt på vejen mod troen – eller dennes tro følgesvend.

Både Hanne G og Juan Hein benytter sig af papiret og fotografier som materiale og begge gør det på en måde, der først får os til at tænke ét (“det er en sten”, “det er en atombombesky”) for derefter at vise os, at sådan er det måske slet ikke alligevel.
Værkerne giver os således mulighed for at se på det, vi troede vi vidste, hvad var, på en ny måde. De åbner vores sind og beviser, at der er mange mulige synsvinkler, både bogstaveligt og i overført betydning.
Ligesom i det spirituelle rum, skaber god kunst en ramme for eftertanke, refleksion og følelser, der går dybere end vi oftest er vant til. En sådan oplevelse kan være sublim, forstået som den blanding af skræk og overvældende skønhed man kan opleve i mødet med voldsomme (natur)kræfter i livet eller når man pludselig har ro og koncentration nok til for alvor at stille sig selv store spørgsmål som: Hvem er jeg? Hvad er meningen med det hele? Og hvordan forholder jeg mig til det?
Hanne G og Juan Hein har således skabt et nyt rum i rummet, både fysisk og mentalt. Brug det! Så sving forbi Sæby Kirke, Hornsherredvej 436 i Sæby på Sjælland, fra 1. til 3. september, 2017!

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer.