Tradition og fornyelse blandes godt og grundigt, når den unge kineser Qiu Anxiong skaber sine sanselige værker
Utopia: Qiu Anxiong. Arken, Skovvej 100, Ishøj. Til 22. november, 2009. fem hjerter
Selvom man skal gøre et godt benarbejde, for at kunne træde ind i den togvogn, der udgør rammen for Qiu Anxiongs værk ’At stirre ind i glemslen’, er det lugten, der virker mest voldsom. Kemisk, men et strejf af noget, der kunne være kamfer, trænger den brutalt ind i bevidstheden, som søgte den minder om Rødgardister på rundrejse, der slet ikke findes i de fleste danskeres hoveder.
Men de har uden tvivl siddet på de hårde sæder, for togvognen var indsat på strækninger i det nordlige Kina fra midten af 1950’erne og frem. Til gengæld har de kinesiske rejsende med sikkerhed ikke set, hvad vi nu ser, udenfor vinduerne. Qiu Anxiong (hvis navn udtales: Tjåu Ansjong) har nemlig monteret levende billeder i samtlige af togvognens vinduer, og her kan man se brudstykker af Kinas historie, fra 1910 og frem gennem den japanske invasion over glade rødgardister, der vifter vildt med Maos Lille Røde, til moderne variationer over det traditionelle skyggeteater.
Også i de tre animationsværker, der udgør udstillingens øvrige del, trækker Qiu Anxiong på traditionel kinesiske kunst, men her er der tale om den klassiske tuschtegning. Udtrykket er dog tilsat et ordentlig skud inspiration fra den sydafrikanske kunstner William Kentridge, der i mange år netop har benyttet sig af den håndtegnede animation, når han skulle fortælle historien om undertrykkelse og gru. Også rent tematisk ligger Qiu Anxiong tæt op ad Kentridge, selvom det for den unge kineser er udbyttelse i lidt større perspektiver, der er omdrejningspunktet.
Derfor handler både hans gigantprojekt, ’Den nye bog om bjerge og have’, og den lidt kortere animation ’På himlen’ om, hvad vi mennesker har det med at gøre ved naturen. Det begynder godt, men snart har vi ødelagt det hele, enten med fuldt overlæg eller som en simpel bivirkning af vores konstante vækst. Titlen, ’Den nye bog om bjerge og have’, har Qiu Anxiong hentet fra et to tusind år gammelt kinesisk skrift, der beskrev de sære væsener og steder, man mente fandtes her i verden.
Selve arbejdet med ’Den nye bog …’ strakte sig over et halvt år, hvilket er forståeligt, for Qiu Anxiong skulle udføre ikke færre end 6000 tegninger, før der var nok materiale til værket, der har en varighed på tyve minutter. Til gengæld er det blevet vist på Shanghai Biennalen i 2006, der tiltrak kanp 300.000 besøgende. Så mange skal man nok ikke regne med lægger vejen forbi Arken. Men der er ellers god grund til at tage turen til Ishøj. Sjældent har museets Kunstakse, der skærer sig krumt gennem bygningskroppen, fungeret så fint som nu, hvor Qiu Anxiongs 42 tons tunge togvogn troner naturligt i centrum.
Samtidig lægger udstillingen sig smukt i forlængelse af flere præsentationer af samtidskunst fra Kina. Sidste år kunne man således opleve Huang Yong Ping i Kunsthallen Brandts, mens en af hovedfigurerne i den ’kyniske realisme’, Fang Lijung, gæstede Kastrupgårdsamlingen og Gl. Strand viste videoværker af Qiu Anxiongs gode ven og kollega, Yang Fudong. Og der er god grund til, at holde godt øje med kineserne. Ikke bare fordi de i disse år oplever en stadig større interesse fra navnlig vestlige samlere og museer. Langt vigtigere er det, at samtidskunsten i Kina afspejler et livtag med identitet, midt mellem tradition og fornyelse, der giver fingerpeg ud i fremtiden.
Nu mangler vi så bare, at danske museer også giver sig i kast med kunst, der stammer fra andre verdensdele. Vi i Vesten har nemlig langtfra patent på at skabe samtidskunst af høj karat.
Bonusinfo: Qiu Anxiong er født i 1972 i Chengdu, og uddannet på kunstakademiet i Sichuan, hvor han tog afgang i 1994. Fra 1998 til 2003 videreuddannede han sig på Kunsthochschule Kassel, og det var her, han først fik øje på videoen som kunstnerisk medie. Hans værker bliver stadig mere efterspurgt, og han har bidraget til bland andet Shanghai Biennalen (2006), samt Sydney Biennalen sidste år. Qiu Anxiong bor og arbejder i Shanghai.
’Utopia’ er en udstillingsrække i tre dele, der frem til 2011 vil folde sig ud i Arkens Kunstakse.