Ups, Ai Weiwei!

Når den kinesiske kunstner, Ai Weiwei, brutalt bemaler en række flere tusind år gamle krukker i så skingre farver, som det ses ovenfor, så sker det i protest mod den måde, Kina forholder sig til sin kulturelle fortid på.
Derfor er det også grænsende til det direkte uforståelige, når det viser sig, at han selv (eller hans værksted) slet ikke har tjek på dateringen af de bearbejdede kulturgenstande.
Det opdagede jeg, da jeg lavede lidt research på krukkerne, da jeg skrev om hans udstilling hos Faurschou CHP i 2011 (se min ellers meget positive anmeldelse ved at klikke her …).
Fra Ai Weiweis side beskrives de som “neolithic”, der er en betegnelse for stenalderen fra omkring 10.000 før vor tidsregning til et par årtusinder før Kristi fødsel.
Men krukkerne stammer altså fra Han-dynastiet, der tidsmæssigt begrænser sig til perioden 206 f.v.t. til år 220, og kaldes for “puppe”-krukker på grund af formen.
Den slags fejl må bare ikke forekomme – og da slet ikke hos Ai Weiwei, der jo netop forsøger at sætte kritisk fokus på forholdet til fortiden. Og så har han i øvrigt heller ikke råd til at spille sine modstandere så gode kort på hånden …
Hos Faurschou blev fejlen rettet. Jeg krydser fingre for, at der fremover er mere tjek på tingene hos Ai Weiwei!

 

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer.