Alt for mange af Corners kunstnere arbejder med et udtryk, der hører til en gang for helt op til hundrede år siden. Heldigvis er der enkelte undtagelser
Corner 2015, Sophienholm, Nybrovej 401, Lyngby. Til 22. februar, 2015. to hjerter
Fortiden er på mange måder fremtidens næring, men det kan ærlig talt tage overhånd. Og det gør det for frygtelig mange af sammenslutningen Corners kunstnere, der hårdnakket skaber værker, som burde have helt op til hundrede år på bagen. Men ikke har det.
Der er dog også enkelte positive takter på den årlige udstilling, der siden Charlottenborg udviste kunstnersammenslutningerne har fundet sted på Sophienholm, som ligger så smukt ved Bagsværd Sø. Således klæder Knud Oddes værker i særdeleshed Sophienholms farvesætning og proportioner.
Stilsikkert fylder Odde (født 1955) sin egen lille sal med både grafik, maleri og fine papirarbejder, hvor rødorange gløder i mørket. Sansen for farvernes indbyrdes forhold genfinder man hos Anita Viola Nielsen (født 1958), der dog har fået stillet en noget ringere væg til rådighed, gemt som den er på øverste etage i staldbygningen.
Nielsen arbejder både med akrylmaleri og udfører akvareller, og i begge materialer formår hun at fange cypressernes skygge, nattehimlens tyngde og det gyldne lys, der slår ind på en husmur i Athen. Motiverne er nærmest klassiske, men farveholdningen, penselføringen og det færdige værk befinder sig her i det 21. århundrede.
Det samme kan man i den grad sige om en af årets gæster på Corner, nemlig Anne Sofie Meldgaard (født 1974), der de seneste år har koncentreret sig om en seriøs opdatering af blomstermotivet. Stadig mere syrede fremstår hendes blade, grene og blomsterhoveder i potter, hvis mønstringer er gået amok.
Interessant er også Lars Heibergs serie af malerier, skabt på baggrund af fotografier fra en tur i det mest ikoniske USA med spillehaller, svømmepøle og storslåede landskaber. Heiberg (født 1969) maler nemlig ikke fotorealistisk, men lader i stedet sine farveflader ligesom sky hinanden, så der ses lidt tomt lærred mellem dem.
Derved understreges forholdet mellem forlæg og færdigt værk, og det er en teknik han ser ud til at genbruge i sine små skulpturer, som jeg tror er fremstillet på en 3D-printer. Desværre får man ikke den slags helt basale oplysninger, hverken på udstillingen eller den tilhørende hjemmeside på nettet, hvilket er mig en gåde.
Ligeså mystificeret er jeg over, at man har valgt at placere tre fine, små malerier af Ulrik Møller underligt spredt i et gangareal, hvor det mest af alt ser ud som om de skal forsøge af fylde væggen ud. Så vil man se Møllers malerier ordentligt, hvilket der er l mulig grund til, bør man i stedet unde sig selv en tur i københavnske Galleri Tom Christoffersen, hvor Møller udstiller frem til 14. februar.
Tilbage på plussiden finder man Claus Hangaard Jørgensens små udsnit af hverdagen, hvor der ligger en rest melon i køkkenvasken og står bøger i bogreolen. Men så er det også stort set slut med de sjov, spændende og seværdige værker.
For der er langt mellem snapsene på Sophienholm, hvor Cornerkunstnerne, igen, alt for ofte har blikket fast rettet mod fortiden. Men vi skriver altså år 2015, folkens! Kunsthistorien kan bruges som afsæt og inspiration, men den bør altså aldrig blive en skabelon for et udtryk, der intet har med samtiden at skaffe.
Bonusinfo:
foruden de nævnte kunstnere udstiller i år: Henning Andersen, Elisabeth Bergsøe, Jens Bohr, Per Baagøe, Uffe Christoffersen, Daniel Enkaoua, Alba S. Enström, Mogens Gissel, Gustav Hansen, Merete Hansen, Ole Prip Hansen, Finn Heiberg, Tove Hummel, Ole Sylvest Jacobsen, Jacob Jørgensen, Jens-Peter Kellermann, Pontus Kjerrman, Kirsten Klein, Leif Madsen, Anne Marie Mejlholm, Hanne Sejrbo Nielsen, Mogens Nørgård, Lars Ravn, Morten Skovmand, Elisa Jensen og Heine Skjerning