Katerina Gregos: Kunsten er sidste bastion (2010)

katerina-gregos-2011

Det bliver den græsk-belgiske kunsthistoriker Katerina Gregos, der kommer til at tegne den danske pavillon på Venedig Biennalen i 2011

”Alle taler om at udfordre den nationale repræsentation” siger Katerina Gregos, ”Men alt for få gør noget ved det”.

Blandt de få, der rent faktisk går nye veje, finder man det danske Kunstråd, der blandt andet har ansvaret for den danske pavillon på Venedig Biennalen. Derfor bliver der til næste år ikke tale om en klassisk præsentation af en dansk kunstner i pavillonen. I stedet har Kunstrådet valgt at hyre kunsthistorikeren Katerina Gregos til at kuratere en udstilling, der kommer til at handle om ytringsfrihed.

Katerina Gregos er født i Grækenland, men hun betegner sig selv som lidt af en hybridform, idet hun har levet sit halve liv i Belgien, hvor hun stadig har sin base. Allerede fødelandet lagde dog fundamentet for en facetteret tilgang til kunsten, for Gregos påpeger, at Grækenland mentalt orienterer sig mod Vesten, mens landet rent geografisk befinder sig nærmere både Balkan, Tyrkiet og den gamle Østblok.

”Den nationale identitet er en lettere forældet forståelsesramme” mener Katerina Gregos, ”Alligevel er dette forsøg, hvor en udenlandsk kurator kan sammensætte en udstilling med internationale kunstnere i en national pavillon, både nytænkende, usædvanligt og meget progressivt. Jeg har endnu ikke valgt kunstnerne, men jeg regner med, at der bliver tale om et sted mellem seks og ti, både fra Danmark og udlandet”.

Om det bliver malerier, videoværker, installationskunst eller noget helt andet, der næste sommer vil kunne beses i pavillonen, vides således heller ikke endnu. Til gengæld er Gregos helt sikker på, at hun vil gå i en stor bue udenom værker, der er entydige i deres udsagn. Kunstens styrke ligger nemlig, i følge Gregos, i den visuelle metafor og dens evne til at indarbejde paradokser. Men hvorfor har hun valgt netop ytringsfrihed som omdrejningspunkt for sin udstilling?

”Ytringsfrihed er et vigtigt og kompliceret emne, der alt for ofte udelukkende diskuteres fra yderpolerne” svarer Katerina Gregos, ”Derfor glemmer vi at stille de helt grundlæggende spørgsmål som: Hvor ender din frihed? Hvor begynder min? Og hvem definerer, hvad frihed er? Det er den type spørgsmål, kunsten kan stille”.

Gregos understreger, at hun ikke har valgt ytringsfrihed som tematik på grund af karrikaturkrisen. Men på trods af den. Med ytringsfriheden som omdrejningspunkt ønsker hun at sætte fokus på både lokale og globale tendenser, for som hun siger handler det ikke kun om, at der findes alt for mange lande, hvor man ikke kan udtrykke sin mening frit:

”Også i vores vestlige demokratier er der problemer, for vi er ved at miste mange af oplysningstidens idealer, uden at vi lægger mærke til det. Vi står på mange måder ved en korsvej, både socialt, religiøst, politisk og økonomisk. Og alt dette kan kunsten kommunikere. Derfor synes jeg, at det er det helt rette tidspunkt for udstillingen, og ikke mindst den rette platform”.

Ved netop at vælge den danske pavillon som denne platform, kommer Katerina Gregos dog næppe helt udenom en diskussion af karrikaturkrisen. Men går det, som hun håber, så bliver denne diskussion fundamentalt anderledes, end vi hidtil har været vidner til. Dette håb deles af Kunstrådet, der valgte Gregos’ projekt fremfor fire andre, fremsat af indbudte kuratorer fra hele verden.

Hvordan den danske pavillon kommer til at passe ind i resten af Venedig Biennalen, kan man knap nok gisne om på nuværende tidspunkt. Men måske kan valget af Bice Curiger som kurator for den internationale del af biennalen, give et forsigtigt fingerpeg. Og det ser umiddelbart lovende ud, for schweiziske Curiger understreger i forbindelse med sin udnævnelse, at hun ser samtidskunsten som en kommunikationsform, der kan tegne et omrids af individet, indsat i en social kontekst. Hvilket ligger meget godt i tråd med Gregos’ tanker om kunsten som (ytrings)frihedens sidste bastion.

Bonusinfo:

Katerina Gregos er født i Grækenland i 1967. Hun er uddannet kunsthistoriker med base i Bruxelles, men har også arbejdet i udlandet, blandt andet i Grækenland, hvor hun i 2006 stod bag udstillingen ’Regarding Denmark’, der blev vist på Ileana Tounta Contemporary Art Centre i Athen i forbindelse med regentparrets statsbesøg. Gregos skal kuratere udstillingen i den danske pavillon på Venedig Biennalen i 2011.

Bice Curiger er født i Schweiz i 1948. Hun er uddannet kunsthistoriker og har siden 1993 været kurator ved Zurich Kunsthaus. Sideløbende er hun skribent og redaktør for kunstmagasinet ’Parkett’, som hun var med til at starte i 1984, samt for magasinet ’Tate etc’, der der udgives af Tate Gallery i London. Curgier skal kuratere den internationale udstilling på den 54. udgave af Venedig Biennalen i 2011.


Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer.

Lukket for kommentarer