Nord, familien – og Djævlen

Julie Nord: 'Siblings', 2013. Courtesy: Ny Carlsbergfondet

Julie Nord: ‘Siblings’, 2013. Courtesy: Ny Carlsbergfondet

Julie Nord: Just Like Home. Gl. strand, Gl. Strand 48, København K. Til 31. august, 2014

 

Man kan ved første øjekast godt tage fejl af Julie Nord (født 1970) og forledes til at tro, at her er tale om en form for eventyrillustrationer med aner i 1800-tallet, ikke mindst i historier som den om Alice i Eventyrland.

Men man bliver hurtigt klogere!

Det sker da også i den grad på Nords aktuelle udstilling, hvor familien og den barndom, vi alle har haft i en sådan, igen er i centrum. Og lad os begynde med netop barndommen, hvor uskylden ikke har de bedste kår, mens ansigternes træk og særkende udviskes – måske i takt med at personligheden gør det samme?

Julie Nord: 'Boy', 2013. Courtesy: Ny Carlsbergfondet

Julie Nord: ‘Boy’, 2013. Courtesy: Ny Carlsbergfondet

Ansigtets dele, som mund og øjne, falder ud af fjæset og havner i stedet på vestens revers, og pludselig er det tøjet, der afslører dem, viser det sande jeg, når mønstringen får sit eget liv og blomsterne i dem vokser sig torne til.

Selv når familiebillederne forsøger sig med gengivelsen af en retoucheret fortid, hvor alle smiler og kun PH-lampen er gået i sort, fornemmer man tydeligt, at langtfra alt er, som det skal være. I stedet fyldes hovedet af drømme og måske navnlig mareridt, af flugtforsøg og forråelse.

Det hele kunne godt have haft lidt mere plads at udfolde sig på, men det fungerer nu stadig upåklageligt uhyggeligt, når man bag sig hører lyde af folk, der slet ikke er der!

Installationshot af Julie Nords udstilling 'Just Like Home' på Gl. Strand, 2014

Installationshot af Julie Nords udstilling ‘Just Like Home’ på Gl. Strand, 2014

Til udstillingen har Nord specialfremstillet både tapet og et gulvtæppe, der er så klassisk hende, at en gæst spurgte mig, om det da ikke kunne blive sat i produktion? Den idé er hermed videregivet!

For Nord er en ren mønstermester og det er netop i den foruroligende foranderlighed man finder de detaljer, der bærer Djævlen i sig, som man siger. Hos Nord er det i den grad sand, for her er der øjne i roserne, liv i dukken og diskrete stilikoner i baggrunden.

Julie Nord tager alt det forstillede, alt det, der lader som om og kvæler os imens, og sætter spotlys på. Hun slipper det fri, så sære sommerfugle kan sværme for øjnene af én og forstyrre de drømme, de fleste af os har, om det lykkelige familieliv.

Julie Nord: 'Mia', 2012. Courtesy: Reydan Weiss Collection. Foto: Lea Nielsen

Julie Nord: ‘Mia’, 2012. Courtesy: Reydan Weiss Collection. Foto: Lea Nielsen

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer.